Η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΠΣΕΕ – RIS3) της Αττικής στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας σε τρία πεδία εξειδίκευσης που αναδεικνύονται προνομιακά και με σημαντικά παράθυρα ευκαιρίας για την Περιφέρεια Αττικής:
Ο όρος Δημιουργική Οικονομία αναφέρεται στην κοινωνικοοικονομική προοπτική δραστηριοτήτων έντασης δημιουργικότητας και γνώσης. Στο κέντρο της τοποθετούνται οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν ως πυρήνα της δραστηριότητάς τους την «ικανότητα για δημιουργία» (creation), με την έννοια της διανοητικής και κοινωνικής διεργασίας για την παραγωγή νέων ιδεών, εννοιών, σχεδίων, συνδέσμων, διαδικασιών και clusters.
Ο όρος καλύπτει δηλαδή ένα ευρύ και ετερόκλητο φάσμα δραστηριοτήτων (αναπαραστατικές και εικαστικές τέχνες, σχεδιασμός, αρχιτεκτονική, διαφήμιση, εκδόσεις, οπτικοακουστικά μέσα, λογισμικό κ.λπ.) συναφών με το ευρύτερο πεδίο του πολιτισμού.
Ειδικότερα περιλαμβάνονται οι τομείς των εκτυπώσεων, των κατασκευών, της χειροτεχνίας (εκτυπώσεις έργων τέχνης, αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων, κατασκευή κοσμημάτων, παιχνιδιών και μουσικών οργάνων), το λιανικό εμπόριο πολιτιστικών αγαθών (κύρια βιβλία και μουσικές εκδόσεις), οι εκδόσεις (βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών), οι εκδόσεις λογισμικού και ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών συστημάτων, τα οπτικοακουστικά μέσα (κινηματογράφος, μουσική, φωτογραφία), η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, η αρχιτεκτονική, η διαφήμιση, το Design, οι τέχνες (χορός, θέατρο, εικαστικά), οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία.
Οι κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές, αλλά κυρίως οι τεχνολογικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες ενίσχυσαν τη ζήτηση εκ μέρους των ευρωπαίων πολιτών για πολιτιστικά αγαθά, πνευματικές δημιουργίες και νέες μορφές ψυχαγωγίας και τέρψης. Παράλληλα αναδείχθηκε μια νέα ομάδα ενεργών καταναλωτών, των ατόμων της τρίτης ηλικίας, που διαθέτουν εισόδημα αλλά και χρόνο να δαπανήσουν για την απόλαυση εμπειριών και συγκινήσεων μέσω της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών πολιτισμού και δημιουργίας.
Επιπλέον, οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν την εξέλιξη νέων επιχειρηματικών προτύπων, την εμφάνιση νέων καινοτόμων βιομηχανιών, τον προσανατολισμό των παραδοσιακών βιομηχανιών παραγωγής αγαθών προς τη διοχέτευση των προϊόντων του πολιτισμού σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και μαζικότερη κατανάλωση.
H Περιφέρεια Αττικής διαθέτει ισχυρή παράδοση στον τομέα της Δημιουργικής Οικονομίας. Η σύγχρονη δραστηριότητα στις τέχνες (θέατρο, κινηματογράφο, μουσική κ.λπ.), στη χειροτεχνία (παραδοσιακή και νέα, κεραμικά, κόσμημα κ.ά.), στην παιδεία, στον τουρισμό, σε μεταποιητικούς κλάδους με έντονο το ρόλο της δημιουργικότητας (όπως η ένδυση και το έπιπλο) εμπεριέχουν τη δυνατότητα σημαντικής δυναμικής και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δυναμικού στις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής, των επικοινωνιών και των πολυμέσων είναι δυνατή μια ανανέωση και επέκταση της σχετικής οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Παράλληλα, σημαντικά είναι και τα στοιχεία που καταγράφονται στην κίνηση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με το Μουσείο της Ακρόπολης να παρουσιάζει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε εθνικό επίπεδο, όπως αντίστοιχα και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης.
Ενδεικτικά σχετικά links:
Φορείς Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Δημιουργικής Οικονομίας
- http://archive.ilsp.gr/
- http://www.academyofathens.gr/
- https://www.cti.gr/el/
- https://www.ltcp.ntua.gr/
- https://www.snf.org/el/
- https://www.onassis.org/el/
Clusters, Hubs στον τομέα της Δημιουργικής Οικονομίας
- https://www.romantso.gr/
- https://www.stonesoup.io/el/
- https://www.theegg.gr/el
- https://innovathens.gr/
- https://www.gi-cluster.gr/