Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γαλάζια Οικονομία

Η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΠΣΕΕ – RIS3) της Αττικής στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας σε τρία πεδία εξειδίκευσης που αναδεικνύονται προνομιακά και με σημαντικά παράθυρα ευκαιρίας για την Περιφέρεια Αττικής: 

Κύκλος Οικονομίας

 

Η Γαλάζια Οικονομία αναφέρεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το υδάτινο περιβάλλον, με αιχμή τη ναυτιλία, την αλιεία, τον παράκτιο τουρισμό, τη διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος και τις συναφείς δραστηριότητες. Περιλαμβάνει, επίσης, την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, (π.χ. κυματική ενέργεια), τον ειδικό τουρισμό (π.χ. καταδυτικός τουρισμός σε ναυάγια), μουσεία με θέμα τη ναυτιλία, τη ναυπηγική τέχνη, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την καταγραφή/εξερεύνηση του θαλάσσιου κόσμου, κ.λπ. Συνδέεται με επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στη θαλάσσια βιολογία-βιοχημεία-βιοτεχνολογία, στα νέα υλικά, στις ΤΠΕ, στην τεχνολογία διαστήματος, στις νέες μορφές τουρισμού και στη θαλάσσια-υποβρύχια αρχαιολογία και ιστορία.


Η σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη για την Ευρώπη, καθώς αυτή αντιπροσωπεύει 5,4 εκατ. θέσεις εργασίας και αποφέρει 500 δισ. ευρώ περίπου ετησίως, μεγέθη τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Αναγνωρίζοντας ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι μοχλοί της ευρωπαϊκής οικονομίας με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο της Στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη την προώθηση της έξυπνης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης και των ευκαιριών απασχόλησης στην ευρωπαϊκή θαλάσσια και ναυτιλιακή οικονομία.


H Περιφέρεια Αττικής διαθέτει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις κατάλληλες υποδομές έρευνας και καινοτομίας για την ανάπτυξη υψηλών τεχνολογιών και εργαλείων στους παραδοσιακούς και αναδυόμενους κλάδους της θαλάσσιας οικονομίας, όπως είναι η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, η βιοτεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός, η βιώσιμη ναυτιλία κ.ά., ενώ οι τοπικές αρχές και οι οργανισμοί συνεργάζονται με πλήθος ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Ελληνικό Κέντρο θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (ΕΚΕΦΕ «Δ») με το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος», το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «ΑΘΗΝΑ», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.


Παράλληλα η Νέα Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης  (ΕΣΕΕ) 2021-2027 , αναγνωρίζει τη Γαλάζια Οικονομία ως διαθεματική ενότητα που συγκεντρώνει περιοχές παρέμβασης και προτεραιότητες σε τομείς, όπως η «Αλιεία και Υδατοκαλλιέργεια» η Αγροδιατροφική Αλυσίδα, τα Φαρμακευτικά προϊόντα, τα λειτουργικά τρόφιμα, τα συμπληρώματα διατροφής και τα καλλυντικά βασισμένα σε πρώτες ύλες από ελληνικά φυτά χερσαία και θαλάσσια, θαλάσσιους οργανισμούς και μικρο-οργανισμούς, ο τομέας των Βιοεπιστημών Υγείας και Φαρμάκων, ο τομέας της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά και αρκετές προτεραιότητες από τους τομείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας, του Τουρισμού - Πολιτισμού και των Υλικών. Διαθεματικές προσεγγίσεις ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλα θέματα όπως η Ασφάλεια.


Η τεχνολογική εστίαση της Γαλάζιας Οικονομίας, με βάση τη RIS3 Αττικής αναφέρεται σε: 

  • Περιβαλλοντική τεχνολογία 
  • Υδάτινη Βιοτεχνολογία 
  • Ναυτιλία, smart transport , green shipping 
  • Ναυπηγική 
  • Υλικά -Λιμενικές Κατασκευές 
  • Διατροφή 
  • Θαλάσσιος Τουρισμός/Αναψυχή 
  • Εφαρμογές και τεχνολογίες διαστήματος και γεωπληροφορικής 
  • Λογισμικό και εφαρμογές μικρο/νάνο-ηλεκτρονικής 

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027, για την Περιφέρεια της Αττικής προκρίνονται ως πεδία με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη Γαλάζια Οικονομία τα παρακάτω:

  • Ψηφιακός Θεματικός Τουρισμός
  • Τεχνητή Νοημοσύνη 
  • Διττός Ψηφιακός και Πράσινος Μετασχηματισμός 


Ενδεικτικά σχετικά links:
Φορείς Έρευνας και Καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία: