Η Ελλάδα έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα της μετάβασής της προς την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία ως άμεση προτεραιότητα. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΨηΔ) λειτουργεί συντονισμένα και συνεργάζεται με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους ερευνητικούς/ τεχνολογικούς φορείς, την ακαδημαϊκή/ επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων, επιπρόσθετων πηγών οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας έχει συγκεκριμένους στόχους και δομημένο πλάνο δράσης, στο οποίο αποτυπώνονται οι κατευθυντήριες αρχές, αλλά και οι απαραίτητες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα υλοποιήσουν με επιτυχία το ελληνικό όραμα για την Ψηφιακή Ελλάδα.
Σημαντική διάσταση της στρατηγικής αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, με στόχο την προσφορά εύχρηστων ψηφιακών υπηρεσιών προσανατολισμένων στις ανάγκες των χρηστών. Για να επιτευχθεί αυτό, η Δημόσια Διοίκηση εφαρμόζει ευέλικτα μοντέλα για σχεδιασμό και υλοποίηση νέων ψηφιακών λύσεων, ενσωματώνοντας καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής σε όλους τους τομείς.
Η συνδεσιμότητα αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, καθώς τα προσδοκώμενα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη θα επιτευχθούν μόνο με την ευρεία εγκατάσταση δικτύων και την παροχή υπηρεσιών πολύ υψηλής χωρητικότητας σε όλη την επικράτεια.
Παράλληλα, η σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση υιοθετεί μία ευνοϊκή κουλτούρα σε σχέση με την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων και ενισχύει την ψηφιακή κατάρτιση του δυναμικού της. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιεί μια συνεκτική στρατηγική και προωθεί σημαντικές παρεμβάσεις για την απόκτηση και ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των πολιτών.
Οι τομείς των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, της συνδεσιμότητας και του ανθρώπινου κεφαλαίου αποτελούν και διαστάσεις ψηφιακής ωριμότητας στις οποίες παρουσιάζει υστέρηση η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), αντικατοπτρίζοντας και τις συναφείς ανεπάρκειες της αγοράς (χαμηλή διείσδυση των τεχνολογιών αιχμής στις επιχειρήσεις και χαμηλό ποσοστό εξειδικευμένων στελεχών σε ΤΠΕ), προκλήσεις στις οποίες η Ελλάδα δεσμεύεται να ανταποκριθεί επιτυχώς, αξιοποιώντας εθνικούς και ενωσιακούς πόρους.
Το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» (ΠΨηΜετ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμβάλλει στο όραμα για την Ψηφιακή Ελλάδα και στην προαγωγή του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας στοχεύοντας κυρίως:
- στην παροχή νέων και αναβαθμισμένων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών προς επιχειρήσεις και πολίτες,
- στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών,
- στην ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών υποστήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας,
- στην εξασφάλιση συνδεσιμότητας υπερυψηλής ταχύτητας,
- στην κάλυψη των αναγκών σε ψηφιακές δεξιότητες,
- στην αξιοποίηση και ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής
Ο Προϋπολογισμός του ΠΨηΜετ 2021-2027 ανέρχεται σε 943.004.309€ (δημόσια δαπάνη).
Συνημμένα | Μέγεθος |
---|---|
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ (491.45 KB) | 491.45 KB |